zondag 8 juni 2008

Zondag 30 maart 2008

Vandaag staat een uitstap naar Mini-Israël gepland. Een soort Mini-Europe zoals in Brussel. Uit de informatiefolder blijkt dat dit project geïnspireerd werd door het Nederlandse Madorudam. Zo doen we heel Israël in een uurtje. De kinderen ontdekken plaatsen waar we inmiddels al geweest zijn, het mini-vliegveld kan vooral op hun belangstelling rekenen.

Voor Joachim is de verleiding soms te groot: hij wil zo graag spelen met de autootjes en de traktortjes op de kibboetsiem!


Skiën op de Hermon is ook wel heel leuk! Net echt, hé!

Op de terugweg naar Jeruzalem kiezen we een mooie route binnendoor. Via Beit Shemesh rijden we langs een hele mooie route dwars door de bergen naar Ein Kerem. Het gaat er vooral op het einde nogal draaierig aan toe zodat we allemaal een beetje wagenziek worden. We zijn blij wanneer we Ein Kerem bereikt hebben, een schitterend plaatsje midden in de bergen rondom Jeruzalem. Volgens de traditie de plaats waar Zacharias en Elizabeth woonden en Johannes de Doper geboren is. Kun je je voorstellen dat Maria van Nazareth naar hier gelopen is? Wij niet, want het was best een eind rijden met de auto van Nazareth/Galilea naar hier.

's Middags gaan we naar het Israëlmuseum, helaas is de gewone collectie gesloten wegens verbouwing. Toch is het de moeite waard, alleen al om de Dode Zeerollen in de Shrine of the Book. De (kopies van) rollen liggen hier heel mooi uitgestald. Meer dan 2000 jaar oud en zo goed bewaard gebleven. We zijn onder de indruk en een lesje betrouwbaarheid van het Woord van God, of hoe God zijn Woord bewaard, maakt in deze omgeving dan ook grote indruk.



Het model van Jeruzalem uit de tijd van de tweede tempel, oftewel uit de tijd van Jezus, heeft inmiddels ook een plaatsje gevonden in dit museum. Het is zo de moeite waard. Hier zien we hoe de tempel ligt, en hoe groot-ie wel niet was in vergelijking met de woonwijken. We ontdekken waar de burcht Antonia lag. Het waait wel heel erg hard, Joachim vindt het echt niet meer leuk, dus al snel besluiten om naar binnen te gaan. We nemen toch nog even een kijkje bij de tijdelijke tentoonstelling "Looking for owners". Dit zijn werken die de Nazi's indertijd in Frankrijk van Joodse mensen hebben gestolen en nog altijd probeert Frankrijk deze werken aan de rechtmatige eigenaars terug te bezorgen. Zo stuiten we op werken van
Cézanne, Monet, Degas, Chagall, Pieter de Hooch, etc. We genieten vooral van een schilderij van de Vlaamse schilder Michael Sweerts, 1624–1664, Woman Picking Lice from a Child’s Head. De kinderen hebben hier nog herinnering aan uit het verleden.

Om de hoek van het Israelmuseum ligt de Knesset met de grote Menorah ervoor. Daar gaan we ook even langs. Het is volop bedrijvigheid van politie en beveiliging. De helicopters scheren laag over ons hoofd en later begrijpen we ook waarom: C. Rice scheurde voorbij.

Geen opmerkingen: